До життєвого успіху через міжшкільне навчально-виробниче об’єднання

Вибір професії – тривалий і не прогнозований процес.

Завдяки профорієнтації - людина, перед якою постає вибір професії дізнається про рівень свого інтелекту, характер, волю, здібності, а особливо про те, як використати власні індивідуальні властивості.

В Центрально-Міському районі К ривого Рогу функціонує комунальний заклад "Міжшкільне навчально-виробниче об'єднання" – сучасний заклад, який задовольняє запити споживачів освітніх послуг щодо профілізації старшої школи на користь технологічного спрямування.

Багато років успішно здійснюється професійна орієнтація старшокласників Центрально-Міського, Дзержинського, Жовтневого, Сакса ганського районів Кривого Рогу.

В цьому році 836 юнаків та дівчат отримують профільну освіту за обраними професіями: "Оператор комп’ютерного набору", Водій автотранспортних засобів", "Агент з організації туризму", "Швачка", "Манікюрник", "Маляр", "Молодша медична сестра з догляду за хворими", "Флорист", "Виробник художніх виробів з дерева ".

Цікаве різноманіття професій сприяє цілеспрямованому розвитку здібностей і талантів учнів, зростанню їх професійно – кваліфікаційного рівня, інтелектуальної та трудової незалежності.

Професія "Водій автотранспортних засобів" є однією з найрозповсюдженіших в світі. Перевезення пасажирів, вантажів, надання побутових послуг, пов'язаних з транспортом є невід'ємною частиною життя кожної людини. Водіння та безпечна технічна експлуатація автомобіля – відповідальний та свідомий процес, тому під керівництвом майстрів виробничого навчання на маневрованому майданчику здійснюється професійно-практична підготовка водіїв.

Професія "Маляра" – хоч одна з найдавніших але сама розповсюджена професія сучасності. Плине час, змінюються модні тенденції, з'являються нові стилі, технології інтер'єрів житлових, комунальних, розважальних, торгівельних споруд та об'єктів.

Від творчого натхнення, вмінь та навичок маляра залежить естетика родинного затишку, гармонія поєднання різних кольорів та матеріалів, які надають приміщенням неповторних забарвлень.

В реаліях сьогодення комп'ютерні технології швидко увірвалися в життя людей. Ринок праці вимагає від робітників переважної більшості професій наявності умінь працювати та обслуговувати комп'ютерну техніку, навичок застосовувати знання та працювати в прикладних програмах, використовувати інтернет ресурси, що позитивно впливає на ефективність праці.

Професія "Оператор комп'ютерного набору" – це підготовка кваліфікованих робітничих кадрів до використання сучасної комп'ютерної техніки, оргтехніки, діловодства в процесі вирішення виробничих завдань.

Професія "Манікюрниця" – це мистецтво нігтьової індустрії. Доглянуті та привабливі руки – імідж, візитна картка людини. Кожна жінка розуміє, що модний дизайн на нігтях рук у відповідності з кольоровою гамою художнього розпису відповідає її образу та стилю одягу. Саме на заняттях даного профілю учні навчаються доглядати за руками, формуються навички та вміння щодо виконання косметичних процедур, масажу, народжуються різноманітні за стилями колекції та галереї авторських робіт сучасного манікюру.

Професія "Виробник художніх виробів з дерева" належить до розряду особливо творчих професій. Професія вимагає від людини не тільки наявності таких якостей як вміння працювати з природним матеріалом, навичок малювання та креслення, розвинутий естетичний смак, нестандартне наочно-образне мислення, але й володіння різними техніками, прийомами, засобами декорування художніх виробів з дерева, особливостями художньої обробки деревини різних регіонів України, практичні навички роботи з деревообробними інструментами та обладнанням.

Організація оглядових, ділових бізнес екскурсій, турів відпочинку, подорожей, походів, виїздів в різні куточки світу, складання туристичних маршрутів та ряд інших туристичних послуг з організації відпочинку та оздоровлення людей – задача "агента з організації туризму. В ході теоретичної та практичної підготовки учні знайомляться з особливостями місцевого та іноземного туризму, організацією транспортних перевезень, діловою іноземною мовою, розробляють та складають кошториси турів або екскурсій, оформлюють візи та угоди з клієнтами.

Професія "Швачка" – важлива сходинка у розмаїтті професій, пов'язаних з виготовленням одягу. Щоб стати майстром своєї справи, треба вміти художньо зобразити модель на папері, вибрати тканину та фурнітуру, згідно викройки її розкроїти, оволодіти вміннями та навичками роботи з пристроями малої механізації, які поліпшують якість обробки деталей та підвищують продуктивність праці, освоїти спеціальні технології обробки та зборки швейного виробу. Учні даного профілю на теоретичних та практичних заняттях вчаться оновлювати свій гардероб та одягатися в ногу за модними тенденціями.

Життя доводить, що освіта і здоров'я нерозривно між собою взаємопов'язані. Від вміння своєчасно та кваліфіковано надати першу домедичну допомогу в будь-якій екстремальній ситуації порою на ваги ставить людське життя. Медичні знання з санітарії, гігієни, деонтології, уміння та навички зі спеціального та загального догляду за хворими і потерпілими, поради з само та взаємодопомоги отримують учні в процесі навчання та професійно-практичної підготовки за профілем "Молодша медична сестра по догляду за хворими"

Флористика – це наука любити квіти, не втомлюватися дивуватися їх красі і можливостям, їх вмінню відображати емоції людини та дарувати оточуючим гарний настрій Складаючи композиції, букети учні вчаться відчувати як краще з'єднати квіти, зблизити їх, щоб виріб викликав інтерес і захоплення, насолоду від того, що ти побачив, створив щось нове і неповторне.

Під час занять учні розуміють неповторну красу світу, застосовують гру контрастів, отримують позитивну енергію, створену квітами і руками флориста.

Педагогічний склад закладу – це професіональна команда 18 майстрів своєї справи, які мають за плечима значний стаж роботи з профільної освіти.

Сьогодні навчально-виробниче об'єднання в своєму арсеналі має зручні майстерні, лабораторії, кабінети для оволодіння теоретичними та практичними навичками обраної учнями професії.

Матеріально – технічні умови закладу дають можливість учням виготовляти різні вироби з дерева, тканин, квітів, отримувати навички та вміння експлуатації автотранспортних засобів, роботи на сучасній комп'ютерній техніці, загального та спеціального догляду за хворими тощо.

Розуміючи важливість досягнення збалансованості між професійними інтересами учнів та потребами Кривого Рогу в конкретних видах професійної діяльності працюємо над популяризацією започаткованої професії "Агент з організації туризму", спільно з товариством з обмеженою відповідальністю "Епіцентр - К" гіпермаркет "Епіцентр", комунальним закладом "3-я міська лікарня", товариством з обмеженою відповідальністю виробничо-комерційною фірмою "Геліос" обговорено умови та складено угоди про проходження практики учнями профілів "Флорист", "Молодша медична сестра з догляду за хворими", "Агент з організації туризму".

Продовжують удосконалювати обрану професію випускники виробничого об'єднання в вищих навчальних закладах міста, області, України.

Маючи в своєму арсеналі певні інформаційно-методичні та матеріально – технічні засоби – їх кількість і діагностичні можливості - настала потреба в оновленні форм і методів профорієнтаційної роботи, визначення їх стандартів на рівні сучасних вимог.

В перспективі оновлення інноваційних підходів до розв'язання низки завдань визначених Програмою розвитку закладу, активізація спільної роботи колективу над створенням позитивного іміджу міжшкільного навчально-виробничого об'єднання.