Нанесення надписів на зображеннях

Можливо, комусь доводилося розбирати старі сімейні чи інші фотографії, коли часто вже неможливо встановити місце фотографування, дату, особистості сфотографованих людей і автора фотографії, ідентифікувати об’єкти на фотографії.

Те ж саме спостерігається часто при розборі великої кількості навіть недавніх електронних фотографій, коли самі автори забувають дату фотографування чи прізвища людей.

Окрема проблема – забезпечення дотримання авторського права. Типова картина – людина «насмикала» з Інтернету зображень і конструює відеоряд чи презентацію не заради власної втіхи на своєму комп’ютері, а виставляє цю «авторську доробку» як презентацію чи відеоряд на весь світ у Інтернеті. При цьому немає жодного посилання на використані чужі матеріали та чужі електронні ресурси.

А як часто в соціальних мережах далекі від знання авторського права дописувачі хизуються знайденими ними в Інтернеті зображеннями як своїми, не потрудившись зробити посилання на джерела, звідки вони взяті, та на справжнього автора! Ще гірше, коли властивості зображень у файлах замінюються своїми, уключаючи назви файлів. Чимось цінні зображення починають блукати в Інтернеті, фактично втративши часто можливості встановлення справжнього авторства та достовірності зображення.

Нанесення надписів на зображення для початківців інколи здається важкою справою, але потім вони часто несподівано для себе виявляють один неочікуваний позитив ‑ нанесений надпис відкидає необхідність робити окремий текстовий опис зображення. Наприклад, на сайті чи блозі надписані зображення можна розміщувати одне біля одного без текстових надписів поруч із ними.

Є кілька способів нанесення надписів. Зупинюся тільки на одному – нанесенні надписів за допомогою стандартної програми Paint, яка є в кожному комп’ютері. І хоча в Інтернеті можна знайти багато часткових пояснень виконання цієї роботи, усе ж більшість їх недосконалі через неповну послідовність пояснення всіх дій. Щоб вияснити всі тонкощі, треба витратити марно багато часу, а згодом, при перерві в роботі, знову все забудеться. А тому пропоную просто для початку автоматично виконувати всі дії, про які напишу, та залишити собі копію цієї статті.

Починаємо роботу зі збільшення зображення (наприклад, фотографії), на якому хочемо залишити надпис або підпис. Лівою кнопкою миші тиснемо на зображення файлу у вигляді картинки, зображення збільшується на весь екран.

Відкриваємо велике зображення стандартною програмою Paint. Правою кнопкою миші на великому зображенні оригіналу відкриваємо вікно, в якому тиснемо на Відкрити за допомогою… При цьому з’являється віконце з назвами кількох програм, з яких вибираємо Paint і тиснемо на нього лівою кнопкою миші. Зображення файлу в Paint накладається на попереднє велике зображення оригіналу. При цьому вікно Paint можна робити маленьким або великим лівою кнопкою миші, натиснувши на кнопку біля червоної кнопки Х у правому верхньому кутку екрана.

Зображення в Paint може виявитися набагато більшим початкового, але це несуттєво для роботи, бо місце надпису можна шукати за допомогою горизонтальної й вертикальної блакитних ліній знизу та збоку вікна Paint. Якщо вікно Paint велике, воно повністю закриває зображення початкового файлу, якщо маленьке, ми можемо легше знайти оптимальне місце для надпису на великому зображенні, користуючись одночасно початковим файлом розміром у екран.

У меню вікна Paint у верхньому рядку вибираємо команду Вид і ставимо галочку нижче у вікні Набір інструментів. Інструменти з’являються в меню зліва у два стовпчики. У більшості випадків цю команду виконувати навіть не треба – інструменти з’являються автоматично без команди Вид.

У меню вікна Paint у верхньому рядку вибираємо команду Палітра для вибору кольору надпису, який має бути контрастним порівняно з фоном зображення у вибраному місці. Знизу цієї команди тиснемо на пункт Змінити палітру. З’являється віконце з кольорами, вибираємо колір лівою кнопкою миші та тиснемо внизу на ОК. Або просто вибираємо колір лівою кнопкою миші у вікні Paint без команди Палітра.

У меню вікна Paint у верхньому рядку вибираємо команду Рисунок. У нижньому рядку віконця цієї команди натискаємо курсором миші на команду Непрозорий фон, що прибирає там галочку.

У вертикальній частині меню Paint тиснемо на літеру А (Надпис). Якщо при натисканні А й натисканні на екран клавішею миші інколи не вискакує віконце параметрів для шрифту, то правою кнопкою миші шукаємо одночасно також Панель атрибутів тексту, при цьому віконце шрифту вискакує зверху екрана. Підбираємо шрифт шляхом експерименту. Так, на великому зображенні у форматі Paint, що не вміщувалося в екран монітора, щоб не змінювати його розміри, треба вибирати великий шрифт від 32 до 36 для розміщення тексту на кілька слів звичайно в куточках фотографій у режимі великого зображення у форматі Paint. При цьому насправді літери на кінцевому зображенні були маленькими – пропорційно розмірам фото, що було у вікні Paint.

Величина віконця для надпису регулюється клавішею миші розтягуванням або стисканням знаком зі стрілками вліво і вправо. Також віконце можна розтягувати окремим знаком у площині або стрілкою перетягувати в інше місце. Вибираємо точку початку надпису у вікні Paint, тиснемо лівою кнопкою миші прицілом у вигляді знака + в цю точку. При необхідності змінюємо точку початку надпису.

Після закінчення надпису зберігаємо підписане зображення, вибираючи нову назву, автоматично залишивши оригінал незмінним. Для цього тиснемо в меню Файл, а потім Зберегти як… У вікні, що з’являється, змінюємо дещо (хоча б на один знак) або кардинально назву для нового файлу порівняно з оригіналом. Інколи корисно давати, наприклад, словесну назву файлу в одне-два слова замість беззмістовної цифрової назви, що дав зображенню фотоапарат.

Навпроти віконця Ім’я файлу тиснемо Зберегти та закриваємо кнопкою Х у правому верхньому кутку екрана вікно Paint і початковий файл оригіналу. Новий файл потрапляє автоматично в те ж місце комп’ютера, де розміщений старий оригінальний, наприклад, у Мої документи. У разі помилки чи незадовільного надпису знищуємо новий файл і повторюємо роботу, використовуючи оригінал зображення.

Приклад надпису з місцем, датою, об’єктом фотографування й автором фотографії:

Миколаїв 29. 07. 2013 ‑ Інгульський міст ‑ Петренко Микола.

При розміщенні фотографії виключно на одному сайті чи блозі можна додати його назву чи скорочене посилання на обраний електронний ресурс.

Олександр Португальський, учитель географії Миколаївської школи № 56