323
Оцініть публікацію

Стаття «Урожай без нітратів»

Що потрібно робити, щоб запобігти небажаному нагромадженню нітратів у рослинах?

В останні роки йдеться багато років навколо так званої "нітратної проблеми" - про вміст нітратів в харчових продуктах і перш за все в овочах.

Нітрати – один з елементів живлення рослин. Виростити навіть на своєму городі абсолютно без нітратний урожай практично неможливо, але максимально знизити в ньому рівень нітратів можна і потрібно.

Більшість вважають, що основна причина накопичення нітратів у продукції – застосування мінеральних добрив. Достатньо припинити їх внесення і продукти будуть абсолютно чистими.

Всі добрива – і органічні, і мінеральні – джерело енергії для життєдіяльності рослин і без їх внесення не можна розраховувати на одержання високого врожаю, скажімо, якісних овочів. Існує думка, що застосування лише гною позбавляє овочеву продукцію нітратів. Але це не так, нітрати в рослини поступають не лише з мінеральними добривами, а в природних умовах під впливом різних факторів утворюються при мінералізації органічних матеріалів, що містять азот: гною, торфу, соломи тощо.

Нітрати – обов’язків компонент кругообігу речовин в природі, і якби їх не було, не утворився б білок, без якого не обійтись жодному живому організму.

В клітинах рослин нітрати, що поступили з ґрунту, перетворюються спочатку в амінокислоти і білки. Цей процес протікає в рослинах безперервно, деяка частина нітратів постійно перебуває в клітинному соку.

За нормами Всесвітньої організації охорони здоров'я гранично допустима доза нітратів, не шкідлива для здоров’я людини, становить 3,5 міліграма на кілограм маси тіла, тобто в середньому 200-220 міліграмів нітратів на добу. При тривалому споживанні продукції з підвищеним вмістом нітратів в організмі людини може порушуватись обмін речовин, що викличе різні захворювання.

Які ж заходи здійснювати, щоб зменшити вміст нітратів в овочевій продукції і виключити їх негативний вплив на організм людини?

Кращими видами добрив для городників є сечовина, сульфат амонію та сечовино-формальдегідні добрива. Велика кількість нітратів накопичується в овочевій продукції при застосуванні салітр: аміачної, калійної, кальцієвої, натрієвої. Не рекомендується також вносити аміачну воду і безводний аміак.

Органічні добрива повинні бути лише витримані і зрілі (перегній та гній, що напіврозклалися), тому що при внесенні свіжого гною в овочах може нагромаджуватись більш нітратів, ніж при застосуванні мінеральних добрив.

Кращий строк підживлення азотними добривами – початок інтенсивного росту вегетативної маси рослин (кінець травня – середина липня), а для пізньої капусти та повторних посівів до середини серпня. Але припиняти їх необхідно за 15-30 днів до збирання продукції.

Овочівники часто загущають посіви, розраховуючи в такий спосіб збільшити вихід продукції. Але від цього овочів зовсім не збільшиться, а вміст нітратів значно підвищиться. Тому слід витримувати оптимальну густину розміщення рослин. Але і зріджувати посіви також е слід – в великих коренеплодах моркви, буряків та інших, що виросли в таких умовах, теж підвищується вміст нітратів.

У молодих рослинах вищий вміст нітратів, ніж в спілих.

Велике значення має навіть строк збирання овочевої продукції. Щоб ваш організм потрапило на 30-40% менше нітратів, збирайте зелені культури у другій половині дня, які в цей час злегка прив’яли, а ще краще у вечірні години – в них значно менший вміст нітратів, адже за день їх основна маса перетворилась в білки та інші нешкідливі сполуки.

Зменшити вміст нітратів в овочах можна також кулінарною обробкою (промиванням, кип’ятінням, квашенням). На 90% знизиться вміст нітратів у картоплі, якщо її на добу замочити в 1% розчині кухонної солі, а салати бажано годину-дві потримати в звичайній холодній воді; в столових буряках необхідно зрізати верхню і нижню частину коренеплодів; в капусті знімати верхні листки та видаляти качан; у огірків та патісонів зрізати верхню частину плода (біля хвостика); з кабачків знімати шкірку.

При варінні буряків і моркви через 19-14 хвилин воду зливають і продовжують варити в іншій воді, яку заздалегідь закип’ятити і залити коренеплоди обов’язково гарячою водою. І остання порада – коли є підозра, що в овочах великий вміст нітратів, їх краще відварювати, а не тушкувати чи смажити, тому що в останньому випадку всі нітрати залишаються в овочевій продукції. Під час зберігання значно зменшується вміст нітратів в овочах.

Галасу навколо нітратів ще багато. Овочівникам-любителям достатньо дотримуватись правил застосування добрив, вносити переважно перегній і куплені в державній торгівлі мінеральні добрива, витримувати їх дози співвідношення; посіви не загущати; збирати лише зрілу продукцію; дотримуватись правил кулінарної обробки – і проблем не буде.

У фруктах та ягодах, що добре визріли, нітрати практично не накопичується.