416
Оцініть публікацію

Стаття «Цитрусові в кімнаті»

Мільйони людей різного віку і різних професій захоплюються вирощуванням квітів, міні-садів. На присадибних ділянках, на балконах, в лоджіях все більше з’являється декоративних та плодових культур.

Вирощений дома екзотичний вічнозелений лимон – кущ чи дерево містить ефірну олію, цвіте білим и пахучими квітами і дарує господарям корисні і смачні плоди.

Розмноження. Починати слід з висіву насіння лимона. Його треба брати тільки свіжим, бо після висихання насіння втрачає свою здатність до проростання. Насінини багато зародкові і тому з однієї насінини може появитися 2-3 проростка, їх пізніше треба розсадити.

Оптимальною земле сушінню для вирощування цитрусових вважається суміш з листяної, деревної землі, старого перепрілого гною та дрібного річкового піску (2:2:2:1). Можна використовувати землесуміш з парників.

Догляд. Для нормального розвитку лимонів потрібно створити такі умови: розсіяне сонячне світло, температура взимку +7 -10 0С і вологе повітря. Треба розраховувати так, щоб світловий день цитрусових становив 11-14 годин щодоби. Часто короткий день є основною причиною сильного опадання листя, тому у зимовий період цитрусові потребують додаткового освітлення.

У приміщеннях, зокрема взимку, повітря для рослин досить тепле і сухе. Тому слід відгородити їх на підвіконні від теплого повітря, батарей, часто збризкувати водою і оберігати від протягів. Без такого догляду листя глухне, жовкне, опадає, а це дуже негативно впливає на подальший розвиток рослин.

Трапляється, що листя вкривається липкою солодкою речовиною, що означає пошкодження попелицею або щитівкою. Попелиця – це маленькі зелені комашки, а щитівка схожа на невеликі округлі щитки. Часто на рослинах оселяються кліщі – маленькі, ледве помітні, на листках та плодах залишають світлі плями. Потрібно раз та тиждень проводити промивання листя мильною водою з додаванням настою тютюну, часнику, чистотілу.

Майже всі види цитрусових, вирощених із насіння, перший врожай дають у 10-річному віці, а то і пізніше. Є випадки, коли сіянці рослини починали плодоносити лише у 20-25 років. Такі рослини рекомендується утримувати протягом двох-трьох зимових періодів по три місяці щорічно при пониженій температурі (2- 5 0С). за таких умов вирощене з насіння дерево може за плодоносити на 7-8-й рік життя.

Щеплення потрібно робити під час інтенсивного сокоруху, який у лимонів буває весною та восени. На дво-, трирічний сіянець прищеплюють бруньку з деревця, що плодоносить, із неї в подальшому формують крону. Щеплення проводять загальноприйнятими у садівництві правилами

Підживлення. Лимон підживлюють під час цвітіння і плодоношення 1 раз на 10 днів розчином органічних або мінеральних добрив слабкої концентрації: розчин коров’ячого гною у співвідношенні 1:15. Хорошу поживу дасть попіл (1 столова ложка на 1 літр окропу). Тоді деревце одержить калій, кальцій, фосфор й інші мікроелементи. Також поливають екзот чаєм (заваркою). Азотом насичує вазон знайомий усім бур’ян – лобода.

Попередньо зелень подрібніть та, заливши водою в однакових пропорціях, настоюйте протягом доби. Зрідка лимон можна обприскати легким розчином карбаміду (сечовини) – одна алойна ложка на літр рідини. А під час цвітіння і зав’язування плодів доцільна "підгодівля" рибним відваром, багатим на фосфор. 100-200 грамів несолону рибу заливають одним літром води й кип’ятять близько години. Після охолоджування юшку проціджують та зберігають у закритому посуді під морозильною камерою холодильника. По 1-2 ложки такого засобу додають до настоїв при удобрюванні.