390
Оцініть публікацію

Стаття «Чому ми стали більше платити за електроенергію?» з курсу «Електричні мережі»

По-перше, що таке електрична енергія?, - енергія, що передається електричним струмом (Wikipedia.org). Основною одиницею видобутку та споживання електроенергії є кіловат*година. Для більш точного опису використовують такі параметри, як напруга, частота, кількість фаз (для змінного струму) та ін. p>

Загостримо нашу увагу на такому параметрі, як напруга, а саме її відхилення від номінального значення.

Суттєве значення для нормальної роботи електроприймачів має підтримання номінального рівня напруги. ДСТУ - встановлені допустимі відхилення напруги від номіналу на ±5%, при чому для АД допустимі відхилення від -5 до +10%, а для електроосвітлювальних установок від -2,5 до 5%. Покращення рівня напруги в розподільчій мережі підприємства можна досягнути за рахунок зміни величини втрати напруги в елементах мережі.

В останні роки постійно відбувається зріст енергоспоживання у населення, за рахунок збільшення побутової техніки. Електричні мережі для живлення споживачів проектувалися ще за радянських часів і не були розраховані на таке навантаження, тому що в середній статистичній квартирі в радянському союзі були тільки: лампи розжарювання (освітлення), холодильник, пило смок, пральна машина та утюг.

Тобто рівень навантаження був не великим, при порівнянні з сучасним.

Це приводить до того що споживання перевищує виробництво і як наслідок зміна частоти та напруги в меншу сторону.

До чого це приводить?

Електроприймачі припиняють працювати у нормальному режимі, а саме рівень освітлення ламп розжарювання спадає при зниженні напруги, електродвигуни змінного струму (холодильник, пральна машина) зменшують обертальний момент, а при суттєвому зниженні – просто зупиняються. Це може привести до того, що у електродвигуна пошкоджується обмотка і він виходить із ладу.

Для того щоб покрити рівень навантаження споживачів на підстанціях на трансформаторах за допомогою пристроїв регулювання напруги на трансформаторах збільшують її рівень.

Це доцільно поки присутнє навантаження, але як навантаження знижується, це нічні часи, рівень напруги піднімається угору. Що також негативно впливає на роботу електроприймачів.

Ми стали більше платити за електроенергію не тільки за рахунок підвищення тарифів на електроенергію, а і за її неякісність, тобто невідповідальність ДСТУ.

Давайте проведемо дослід. Для цього візьмемо стандартний побутовий електрочайник, вимірювальний прилад-вольтметр та годинник. В чайник наллємо 1 літру води кімнатної температури і ввімкнемо його в електричну мережу напругою 220В, передчасно включимо секундомір. Орієнтовно він відключиться через 3-4 хвилини. Повторимо дослід при напрузі 180В – час значно збільшиться, десь в середньому 10 хвилин.

Потужність чайника згідно паспортних даних становить 2кВт. З курсу електротехніки відомо, що потужність дорівнює напрузі помноженої на струм. І якщо напруга буде знижуватися то струм відповідно збільшиться при незмінній потужності електрочайника. Це приведе до того що про живлючим дротам піде більший струм, і якщо вони не розраховані на такий струм, це може привести до короткого замикання, внаслідок виходу із ладу ізоляції.

Споживану електроенергію рахує лічильник електричної енергії. І то що чайник повинен закипіти за 4 хвилини при зниженні напруги закипить за 10 хвилин, а електричний лічильник відповідно порахує 2кВт за 10 хвилин, а ні за 3-4 хвилини. З цього досвіду видно що електричний лічильник нарахує в 2.5 рази більше електроенергії, і відповідно більша сума до оплати.

А результат один – електрочайник закипів, гаманець - похудів.