807
Оцініть публікацію

Стаття «Як правильно відпочити від роботи»

Не секрет, що робота забирає у нас велику частину нашого активного життя, забирає всі душевні і фізичні сили.

Відчуття хронічної втоми, вичавленості не покидає нас ні до роботи, ні під час її, ні після. Навіть після вихідних днів або відпустки, бадьорість і енергія ніяк не з’являються.

В чому ж справа?

- Напевно, справа в непосильній роботі, – скажете Ви. І не матимете рацію. Фізично, людина може витримувати куди великі навантаження, чим маємо зараз ми. Ось психологічні навантаження, звичайно, зросли: іноді їх витримувати набагато складніше, ніж роботу із застосуванням фізичної сили.

Але основна причина відсутності високої працездатності, енергії і життєвої сили – це невміння правильно відпочивати.

Яким буває відпочинок

Коли ми відпочиваємо від роботи? Вечірньої пори, нічний час, у вихідні дні і у відпустці. Вечірній годинник після роботи, звичайно, відпочинком назвати складно. Численні домашні справи і сімейні обов'язки віднімають не менше, а може навіть більше сил, чим робота. Особливо, для жінок, адже чоловіки завжди знайдуть хвилинку-дві-три для відпочинку на дивані перед телевізором.

Нічний сон

А ось нічний час, в основному, присвячений сну, тобто відпочинку. Від якості і тривалості сну залежить самопочуття, настрій, загальний тонус. Головне правило успішного сну – вчасно лягати спати. Що Вам важливіше, подивитися північний фільм або власне здоров'я? У молоді роки безсонна ніч може ніяк не позначитися ні на зовнішньому вигляді, ні на здоров'ї і працездатності.

У зрілі роки такого режиму без наслідків для організму дозволити собі не може ніхто. Тільки людина, що відмінно виспалася, може випромінювати бадьорість, добре себе відчувати, трудитися з повною віддачею, зберігати енергію і після трудового дня.

Вихідні дні

Правильно проведені вихідні – так само необхідна умова хорошого самопочуття в подальші робочі дні. Що це означає? Активно проведений відпочинок на природі, в компанії хороших друзів або заняття улюбленим хобі, робота, що навіть не виснажує, на дачі – таке проведення часу додасть сил і поліпшить настрій.

Головне – перемкнутися від всіх виробничих проблем, повністю поміняти рід діяльності, зайнятися тією справою, від якої отримуєш найбільше задоволення. А ось неробство, продавлений диван, перегляд телевізора, не додадуть нічого, окрім млявості, втоми, апатії і байдужості.

Відпустка

Ця ціла наука – правильно відпочити у відпустці. Невірний підхід – затівати ремонт, знаходячись у відпустці або планувати ще які-небудь серйозні кроки. Хоч це і зручно: ніщо не відволікає від ремонту, не треба кидати наполовину забарвлену стіну і бігти на роботу, такий підхід, з погляду здоров'я, невірний. Відпустка – це час реабілітації, розслабленню, присвячення собі.

В кінці – кінців, Ви тяжко трудилися цілий рік, так невже не можна відкинути всі справи на дві – три тижні і не попестити себе, коханого. З’їздити в подорож, відвідати місця, про які давно мріяв, наприклад, Кріт. Побачити різні країни, відвідати цікаві екскурсії, прийняти участь в піших туристичних походах.

Здійснити давно планований відпочинок, що постійно відкладається, в Греції, позагорати на золотистих морських пляжах, зробити сходження в гори. Список розваг можна продовжувати дуже довго – він невичерпний. Головне – робити все із задоволенням, тоді прекрасний загар і бадьорий вигляд довго нагадуватимуть про чудові дні прекрасного відпочинку.