1060
Оцініть публікацію

Антивітаміни. Матеріали для позакласної роботи

Всі діти знають, що вітаміни корисні і потрібні всім. А про те, що існують антивітаміни, знають навіть далеко не всі дорослі.

Антивітаміни – це сполуки, які близькі до вітамінів за хімічною будовою, але мають протилежну дію. Коли вони потрапляють в організм людини, то включаються в реакції обміну речовин замість вітамінів і пригнічують або повністю нейтралізують їх дію. Це веде до вітамінної нестачі навіть у тих випадках, коли вітаміни отримуються з їжею в достатній кількості, або коли цей вітамін сам здатен утворюватись в організмі. Зараз антивітаміни відомі майже для всіх вітамінів. Знання про антивітаміни необхідні для того, щоб правильно підбирати продукти харчування у своєму раціоні і запобігти гіпо- й авітамінозу.

Один з основних вітамінів – Вітамін С. Він підвищує опір організму до інфекційних захворювань, психічних і фізичних навантажень, приймає участь у багатьох біохімічних процесах. Міститься він у свіжих овочах і фруктах, але про запас в нашому тілі не накопичується, тому таку їжу треба вживати щоденно. Його антагоністом є, по-перше, зелений хлорофіл, якого багато, наприклад, у зеленій цибулі, а по-друге – речовина, яка має назву аскорбатоксидаза.

Вони разом з вітаміном С міститься теж у овочах і фруктах. Але природа потурбувалась про те, щоб всередині плодів вітамін С та його антагоністи були розділеними, і ці антивітаміни стають активними тільки тоді, коли порушується цілісна структура овочів, ягід і фруктів, наприклад, при їх подрібненні, кулінарній обробці, тривалому зберіганні, або пошкодженні при транспортуванні. Ось чому зелені салати треба вживати одразу ж після подрібнення, свіжовижаті соки пити негайно, а овочі й фрукти з’їдати цілими, відкушуючи потрібне по мірі з’їдання.

Дуже багато антивітаміну, що руйнує аскорбінову кислоту, тобто вітамін С, міститься у огірках, кабачках та кольоровій капусті. Тому ми не рекомендуємо робити салати, що складаються з огірків та помідорів. Помідори, як відомо, - це джерело вітаміну С, а антивітамін, що міститься у огірках, викликає його повне руйнування. Слід поставити під сумнів і сполучення в салатах свіжої капусти, яка теж є одним з лідерів по вмісту вітаміну С, з зеленою цибулею та огірками.

Аскорбатоксидаза у значній кількості є у багатьох ягодах та фруктах. Тому не бажано робити й фруктові салати або змішувати різні ягідні свіжовижаті соки. Бо може вийти так, що одні ягоди чи фрукти є джерелом вітаміну С, а інші мають відповідні антивітаміни.

Ще треба додати, що вітамін С руйнується при нагріванні, але його конкурент руйнується при цьому значно швидше. Тому, щоб зберегти більше цього вітаміну при кулінарній обробці у картоплі, моркві та інших овочах, їх рекомендується класти не в холодну воду, а в окріп і швидко доводити до кипіння.

Інший, дуже важливий вітамін - вітамін В1. Він відповідає за нормальний ріст і розвиток, забезпечує роботу серця, нервової і травної системи. При його нестачі можливі такі захворювання як неврити, радикуліти, слабкість у кінцівках. Більше за все його міститься у вівсі, гречці, горосі, горіхах і у свинині.

Але корисні властивості цього вітаміну повністю нейтралізує антивітамін тиаміназа. Вона потрапляє в організм разом з рисом, картоплею, вишнями й чаєм.

Отже, виходячи зі сказаного, ми не рекомендуємо вживати разом вироби з свинини та вівсяну чи гречаною каші, або гороховий суп з свининою.

Особливо багато тіамінази містить сира риба. Описано випадки масового авітамінозу у мешканців прибережних районів Тайланду, які харчувались в основному сирою рибою. Тому у фанатів японської кухні, основу якої й складають саме рис та сира риба, є великий ризик заробити собі дефіцит вітаміну В1. Тому суші-бари ми рекомендуємо відвідувати як можна рідше. Це стосується і прихильників солоного оселедцю.

Ще одним конкурентом вітаміну В1 є речовина окситамін, яка активно утворюється при тривалому кип’ятінні кислих ягід та фруктів. Тому домашні фруктово-ягідні заготівлі краще робити без їх тривалого нагрівання.

Цінним продуктом харчування є бобові культури – квасоля, горох, боби. Останнім часом все більшої популярності набуває вживання у їжу зелених стручків молодої квасолі. Вони, дійсно, корисні при цукровому діабеті, бо знижують рівень глюкози у крові, мають багато каротину й вітаміну С. Але, нещодавно стало відомо, що цей продукт повністю знищує дію вітаміна Е, який називають вітаміном молодості. Він сповільняє процеси старіння, забезпечує роботу репродуктивної системи та профілактику ракових і серцево-судинних захворювань. Його джерелами є рослинні олії, хліб з висівками, яйця, сало, яловичина. Тому разом з названими продуктами ніколи не треба вживати стручки зеленої квасолі разом з олією, салом, яйцями.

Популярною стала й соя. Зараз вона є неодмінним компонентом багатьох виробів харчової промисловості. Як і інші представники бобових, вона містить антагоніст дуже важливого вітаміну - вітаміну Д. В дослідах на тваринах доведено, що до складу соєвих бобів входить білкова сполука, яка сприяє розвитку рахіту у дітей, навіть при нормальному потраплянні з їжею вітаміну Д, кальцію й фосфору.

Тому рекомендовано дітям до 3-х років взагалі не давати в їжу сучасні ковбасні вироби, основним компонентом яких є не м’ясо, а соя. Вони не можуть бути джерелом м`ясних білків, а тільки збільшують ризик розм`якшення кісток. І дорослим теж слід обмежити вживання цих продуктів. Але слід додати, що цей антивітамін частково руйнується при термічній обробці бобових.

Біотин, або вітамін В7, називають вітаміном краси. Від нього у великій мірі залежить краса шкіри, волосся, нігтів. А при його нестачі спостерігається м`язова слабкість, анемія, знижується артеріальний тиск.

Джерело біотину – жовток курячих яєць. Але парадокс полягає в тому, що в цих же курячих яйцях міститься і відповідний антивітамін – авідин, але вже у білку. На щастя, авідин швидко руйнується при нагріванні, на відміну від самого біотину. Тому, вживаючи варені яйця або яєчню, ми отримуємо біотин цілим і непошкодженим авідином. А от вживати в їжу сирі яйця не рекомендується, бо це пряма дорога до дефіциту біотину в організмі. Це стосується й перепелиних яєць, хоч вони і вважаються дуже корисними. До речі, сирі яйця несуть з собою і загрозу сальмонельозу й токсоплазмозу.

Дуже важливий компонент їжі – нікотинова кислота, або вітамін РР. При його дефіциті спостерігаються дерматити, хвороби ЖКТ, вражається нервова та ендокринна системи. Джерелами вітаміну РР є житній хліб з висівками, гречка, м`ясо, печінка, гриби. відповідним антивітаміном тут виступає амінокислота лейцин, якої багато у квасолі, сої, молоці, грибах.

Тому робимо висновок, що краще не вживати гречку разом з молоком, квасолю й гриби разом з м`ясними виробами, а також пити молоко разом з житнім хлібом.

Ще один розповсюджений антивітамін, про який більшість у нас навіть не здогадується, - кофеїн. Він міститься у каві, чаї. Кофеїн запобігає засвоєнню вітаміну С та вітамінів групи В. Так що, чай та каву ми рекомендуємо пити тільки через 1 – 1,5 годин після прийому їжі.

Дуже потрібний людині вітамін А відноситься до жиророзчинних вітамінів і засвоюється тільки у присутності жирів. Але надлишок кулінарних жирів в даному випадку має антивітаміні властивості. Тому при приготуванні продуктів, багатих на вітамін А, таких як печінка, яйця, риба, слід використовувати мінімальну кількість жирів. Це відноситься й до провітаміну А – каротину, що міститься в моркві, томатах, червоному солодкому перці.

А найголовнішими ворогами вітамінів є алкоголь і табак, в тому числі, й пасивне куріння, коли доводиться дихати димом, який випускає у повітря якийсь сторонній курець. Алкоголь зводить нанівець дію вітамінів В, С, К, а одна цигарка виводить з організму добову норму вітаміна С.

Ліки – теж свого роду антивітаміни. Багато сучасних ліків руйнують вітаміни або шкодять їх засвоєнню. Наприклад, всім відомий аспірин вимиває з організму вітаміни С, В, калій та кальцій, тому при його вживанні треба їсти побільше продуктів, що містять саме ці вітаміни.

Вітаміни групи В руйнуються також і при прийомі антибіотиків, тому що вони знищують мікрофлору кишок, а саме кишечними бактеріями і синтезується багато вітамінів групи В. Тому й потрібно під час лікування антибіотиками їсти побільше кисломолочних продуктів, щоб мікрофлора кишечника прийшла в норму.

Отже, вживайте більше корисної їжі, правильно сполучайте продукти харчування і будьте здоровими!

Попередній перегляд

Триває завантаження